Mijn favorieten

Waarom Katendrecht zo leuk is!

Katendrecht is helemaal hip en happening. Waarom? Dat gaan we in deze blog vertellen!
 

Korte geschiedenis

In 1874 vormde Katendrecht samen met Charlois één gemeente en was het een relatief welvarend dorp waar Rotterdamse elite hun zomer doorbrachten. Er was een belangrijke veerverbinding naar de Veerhaven aan de noordzijde van de Nieuwe Maas. In 1895 werd het grondgebied van de gemeente Charlois en ook Katendrecht ingelijfd door de gemeente Rotterdam. De gemeente wilde de Rotterdamse haven uitbreiden en begon hetzelfde jaar met het graven van de Maas- en Rijnhaven. Voor het aanleggen van de havens is er een groot deel van Katendrecht afgebroken en ongeveer 3500 mensen moesten de wijk verlaten. Na de voltooiing van de havens in 1911 was Katendrecht alleen nog maar een schiereiland tussen Rijnhaven en Maashaven en stonden en loodsen, silo’s en goedkope arbeiderswoningen. De wijk kreeg een slechte reputatie door de zeemanskroegen en boardinghuizen waar zeelui wachtten op meer werk. Er werd veel gegokt, gestolen spullen geheeld en er was prostitutie.
 
Tot ver in de jaren ’80 stond Katendrecht vooral bekend als hoerenbuurt en Chinatown (voor de Tweede Wereldoorlog had Katendrecht de grootste Chinese gemeenschap van Europa). Rond 2010 raakte de wijk de status van probleemwijk eindelijk kwijt en vonden er veranderingen plaats. Oude huurwoningen werden verkocht, er kwam een groene kade met een wandelpromenade en een aanlegplaats voor de watertaxi. Het passagiersschip de ss Rotterdam ligt sinds augustus 2008 afgemeerd op de Kop van Katendrecht en is een echte publiekstrekker. Via de Rijnhavenbrug loop je naar onder andere Hotel New York en het prachtige gebouw De Rotterdam.

Katendrecht Rotterdam vroegere jaren

Wonen

Katendrecht is een bijzondere plek om te wonen en daar horen bijzondere woningen bij.
 

The View

De naam klinkt op zichzelf al chique. Vanuit The View zie je de prachtige skyline van Rotterdam. The View is onderdeel van de eerste fase van het European China Centre aan het begin van Katendrecht en krijgt 110 luxe twee-, drie- en vierkamerappartementen en -maisonnettes. Deze worden verdeeld over 9 verdiepingen. De appartementen variëren in omvang 85 tot liefst 165 vierkante meter. Het European China Center moet een bruggenhoofd van China in Europa worden en zal ook onderdak bieden aan ECC kantoren, winkels, een hotel en diverse restaurants. Het Center krijg een Chinese tuin met een vijver en Aziatische bomen en planten. De ontwikkeling van het European China Centre, waar The View onderdeel van is, is opgeschort. Zo gaat het European China Centre eruit zien:

The View Rotterdam Katendrecht
 

Parkkwartier

In het Parkkwartier zijn drie stadsblokken ontwikkeld en de woningen passen perfect bij het karakter van het 19e eeuwse woongebied. De grote inspiratiebron is het Scheepsvaarkwartier zelf en oud Hollandse steden zoals Delft en Delfshaven. Het project telt 115 woningen en andere voorzieningen. Je hebt uitzicht over de Maashaven en het Kaappark. Alle gevels zijn net even anders en dit geeft een leuk aangezicht. Het project heeft in 2009 een aanmoedigingsprijs gekregen van De Building Business Golden Green Awards in de categorie ‘Duurzame stedenbouwkundige ontwikkelingen’.
 
Naast de gerealiseerde gebouwen zijn er op dit moment ook 2 toffe woonprojecten bezig in Katendrecht.
 

Fenixlofts

Altijd al in een loft willen wonen? Nu kan het! De Fenixlofts worden in een voormalig industriële loods gebouwd en je hebt een spectaculair uitzicht aan de voet van de Rijnhavenbrug. Je kunt kiezen tussen verschillende woningen en opleveringen, namelijk: pied-a-terre (buitenhuis, tweede huis), ruime appartementen met een woonoppervlakte van 40m2 tot 250m2 en leeg of met een complete inrichting. Ook is er een woon/werk combinatie mogelijk! De industriële kenmerken blijven in de Fenixlofts behouden.

Fenixloodsen Katendrecht Rotterdam
 
In Fenixloods II bevinden zich de Codarts Circusschool en de Fenix Food Factory (hierover lees je meer in de tekst hieronder). In de Fenixdocks zullen nog meer winkels, restaurants en uitgaansgelegenheden komen. Er zal een Fenix plein komen tussen den Rijnhavenbrug en het Deliplein en een levendige, leuke omgeving worden! De bouw is reeds gestart en hopelijk kunnen de eerste bewoners in 2017 hun eigen loft gaan betrekken.
 

Kaapvaarder

De Kaapvaarder valt op door de karakteristieke architectuur en de verfijnde detaillering. De Kaapvaarder telt 32 nieuwbouw herenhuizen die mooie details hebben in de gevels, hoge plafonds en minstens 3 kamers tellen. Van de 4 woningtypen Jan, Pier, Tjores en Corneel komt Jan het meest voor. Deze heeft 3 bouwlagen. Als je wilt meedenken over de plannen kun je deelnemen aan verschillende workshops.

 
Eten

Rondom het Deliplein stikt het van de leuke tentjes en restaurants. Omdat we geen blog van tien pagina’s kunnen schrijven hebben we leukste, meest unieke concepten eruit gepikt.
 

De Fenix Food Factory

Dit is een grote versmarkt waar je producten als ciders, brood, kaas en vleeswaren kunt kopen. Alles komt van Rotterdamse ondernemers en wordt vers gemaakt! Door de hele loods staan een aantal banken, picknicktafels en stoelen waar je plaats kunt nemen en kunt genieten van je ingeslagen eten. In de zomer kun je buiten genieten van een bbq en een lekkere Rotterdams biertje met uitzicht op het water! Meer info: http://www.fenixfoodfactory.nl/

Fenix Food Factory Rotterdam Katendrecht


De Zeeuwse Meisjes

Dit is een winkel en koffiebar ineen, namelijk een winkelcafé. Alles wat je hier ziet kun je kopen, behalve de toonbank. Dus vind je die stoel waar je op zit wel erg leuk of dat schilderijtje dat aan de muur hangt? Dat kun je gewoon meenemen naar huis! Wel afrekenen natuurlijk. De Zeeuwse Meisjes maken ook zelf grafisch werk op maat en ze hebben een eigen lijn met ansichtkaarten en grafische prints. Meer weten? Neem een kijkje op de website!

De Zeeuwse Meisjes Rotterdam Katendrecht


De Matroos en het Meisje

In dit kleine restaurant met 50 zitplaatsen eet je wat de pot schaft. Geen menu, geen vrije keuze, maar je laten verrassen! Je kunt kiezen uit een 3-6 gangenmenu en de koks bereiden maaltijden geïnspireerd door het seizoen en lokale producten. Als je iets echt niet lust kun je dat aangeven.
http://www.dematroosenhetmeisje.nl/
 

Evenementen

Katendrecht zit niet stil en organiseert vele leuke evenementen. Zo kon je afgelopen zomer naar het literaire festival Geen Woorden Maar Daden waar nieuwe en bekende namen op het gebied van literatuur, poëzie, spoken word, singer-songwriters en (muziek)theater hun talenten lieten zien. De aankomende evenementen kun je hieronder bekijken:
 

Ronde van Katendrecht

Het wielerevenement wordt dit jaar voor de 5e keer gehouden en wordt gevierd met een tweedaags festival op 20 en 21 mei. Hier kun je genieten van mooie wedstrijden, live-muziek, theater en amusement. Meer informatie of inschrijven voor de wedstrijd? Kijk op rondevankatendrecht.nl voor meer info!

Ronde van Katendrecht Rotterdam
 

Het Kopi Soesoe Cheesecake Festival

Om de cheesecake op het Deliplein te eren kun je tijdens dit festival proeven van de heerlijke cheesecakes onder het genot van live muziek. Ben je zelf goed in het bakken van een cheesecake? Dan kun je, je vanaf 1 april opgeven om er een te bakken voor het festival! Check de Facebookpagina voor meer informatie.

Gebruikte bronnen: wikipedia, fenixfoofactory, fenixlofts, nieuws.top10 en horecadr.