Mijn favorieten

De bijnamen van Rotterdamse gebouwen

Rotterdammers geven elk gebouw, kunstwerk of plaats een bijnaam en beschrijven iets graag gewoon zoals het is. De resultaten zijn vaak enorm creatief en erg grappig! Weet jij welke bijnaam bij welk gebouw of kunstwerk hoort?
 

Landingsbaan (Binnenrotteplein)

De Binnenrotte is een straat tussen het Pompenburg en de Blaak. Het is een grote, open ruimte en daar is ook de bijnaam ‘Landingsbaan’ van afgeleid. Wie weet dat de naam snel gaat veranderen, want sinds begin 2015 is er een flinke verbouwing bezig. Er zal meer groen komen, meer bomen en zelfs een grasveld!
Binnerotteplein 'Landingsbaan' Rotterdam

Koopgoot (Beurstraverse)

De Beurstraverse wordt ‘de Koopgoot’ genoemd, omdat hier winkels gevestigd zijn waar je van alles en nog wat kunt kopen. Wij hier op kantoor noemen het zelf ook nooit Beurstraverse, Koopgoot klinkt toch veel lekkerder!
Beurstraverse 'De koopgoot' Rotterdam

Het potlood (Blaaktoren)

De Blaaktoren; het Potlood. Kijk maar naar de foto, dan begrijp je het meteen!
De Blaaktoren 'het Potlood' Rotterdam 

De Zwaan (Erasmusbrug)

De Erasmusbrug is een verhaal apart en heeft wel meer dan 20 bijnamen, waaronder ‘de Zwaan’, ‘de Harp’ en 'de Wipkip’. Toch is ‘de Zwaan’ de meest gebruikte bijnaam.
Erasmusbrug 'de Zwaan' Rotterdam

De Schroothoop (Kunstwerk 'De Belichaamde Eenheid')

Het kunstwerk ‘De belichaamde Eenheid’ wordt ook wel ‘de Schroothoop genoemd. Bekijk zelf maar waarom..
Kunstwerk De Belichaamde Eenheid 'de Schroothoop' Rotterdam

De Koelkast (Erasmus MC)

Het Erasmus MC. Groot, wit en vierkant. De bijnaam ‘de Koelkast’ klinkt ons dus ook niet vreemd in de oren.
Erasmus MC 'de Koelkast' Rotterdam

De Flipspuit (Hofpleinfontein)

‘De Flipspuit’, officieel de Hofpleinfontein. Deze bijnaam is niet een logisch gevolg van hoe de fontein eruit ziet, maar is vernoemd naar de schenker genaamd Philip van Ommeren.
Hofpleinfontein 'De Flipspuit' Rotterdam

De Gasfabriek (Centrale Bibliotheek)

De Centrale Bibliotheek van Rotterdam heeft als bijnaam ‘de Gasfabriek’. Als je naar de foto kijkt snap je meteen waarom. Al die leidingen en het grijze, vierkante uiterlijk..
Centrale Bibliotheek 'de Gasfabriek' Rotterdam

Het Spoorwegongeluk (Kunstwerk 'De gestileerde bloem')

Dit kunstwerk heeft inderdaad veel weg van door elkaar geraakte rails!
Kunstwerk de Gestileerde Bloem 'het Spoorwegongeluk' Rotterdam

De Kuip (Stadion Feyenoord)

Dit is voor ons een hele normale bijnaam, wat elke Rotterdammer gebruikt het. En waarom? Omdat het stadion inderdaad de vorm van een kuip heeft.
Feyenoord Stadion 'de Kuip' Rotterdam

De Fluitketel (Station Blaak)

De opdracht die de architect had bij het ontwerpen van het station was dat er voldoende oriëntatiepunten moesten zijn voor de reizigers. Dit is ook de reden dat de architect een opvallende constructie boven de grond maakte, zodat het station meteen opvalt en te herkennen is. Het ontwerp lijkt een beetje op een vliegende schotel. Veel mensen noemen het ook een verwelkte zonnebloem of fluitketel. Voor de fluitketel bijnaam moet je wel iets meer fantasie hebben..
Station Blaak 'de Fluitketel' Rotterdam

Kabouter Buttplug (Kunstwerk 'Santa Claus')

Hier gaan we niet te ver op in.. Kijk maar naar het plaatje en je snapt het vanzelf.
Kunstwerk 'Santa Claus' 'Kabouter Buttplug' Rotterdam

Station Kapsalon (Station Rotterdam Centraal)

Het materiaal en de kleur daarvan lijkt precies op dat van een kapsalon bakje die je krijgt in een shoarmatent?!
Rotterdam centraal station 'station kapsalon' Rotterdam

De Markthal

De Markthal is op 1 oktober 2014 geopend en moet ook geloven aan verschillende bijnamen. Er zijn veel bijnamen voorbij gekomen, denk bijvoorbeeld aan ‘De Koopboog’, ‘De Kijkdoos’ of ‘De Sixtijnse kapel van Rotterdam. Mensen konden stemmen via Scheurmailrotterdam en de meeste stemmen werden geteld voor ‘De Koopboog’. Maar dit is geen officiële bijnaam geworden, want niet iedereen is het ermee eens. Sommigen noemen het ‘het halletje’ of gewoon de Markthal. Noem de Markthal dus maar gewoon zoals je zelf wilt!
Markthal Rotterdam
 

Wil je nog meer details weten over de bijnamen van de gebouwen, leuke anekdotes en verrassende wetenswaardigheden? Dan kun je de Bijnamen Wandel- en Tramtour doen bij Scheurmail Rotterdam! Voor vragen en reserveringen kun je terecht bij info@scheurmailrotterdam.nl of even bellen naar 06-81041968!


Gebruikte bronnen: dichtbij, mooi-rot.blogspot, wikipedia, upcoming
Foto's: mijnkeuze, google, straatkaart, bezienswaardigheidsgids, commons, hetveranderburo, dubbelewinst, straatkaart, oud.sculptureinternationrotterdam, berthawens, flickr, echwelrotterdams, nsstations en amarhotel.