Mijn favorieten

5 bekende Rotterdammers

In deze blog gaan we het hebben over 5 rasechte Rotterdammers. 5 Rotterdammers die iedereen kent, of je nu Rotterdammer bent of niet. Het is toch leuk om te weten welke BN’ers onze mooie stad vertegenwoordigen?
 

Jules Deelder

Jules Deelder Rotterdammer

Jules Deelder is de nachtburgemeester van Rotterdam. Hij is de man die altijd in het zwart gekleed is en een vlinderzonnebril op zijn neus draagt. De man die spreekt met een heerlijk, Rotterdams accent en prachtige gedichten schrijft. De spraak van Jules wordt zelfs als typerend gezien voor het Rotterdamse accent. Hij gebruikt Rotterdamse woorden waarvan zelfs echte Rotterdammers niet weten wat ze betekenen. Neem bijvoorbeeld aftaaien (weggaan) of krotenkoker (mafkees). Hier hoor je precies wat we bedoelen. Jules schrijft niet alleen gedichten, maar is ook performer. Hij noemt zichzelf een aucteur, wat inhoudt dat mensen hem niet alleen moeten horen en lezen, maar ook zien.

De volledige naam van Jules Deelder is Justus Anton Deelder. Hij is uiteraard geboren in Rotterdam en dat op 24 november 1944. Op zijn elfde schreef hij zijn eerste gedicht en in 1962 debuteerde hij in het Algemeen Handelsblad. In de jaren 1968 en 1969 zat Jules in de Rotterdamse popgroep genaamd Popera. Zij maakten Engelstalige popmuziek geïnspireerd op operamuziek. Vanaf het midden van de jaren 80 trad hij op met eigen theaterprogramma’s in grote theaterzalen. Jules is ook helemaal gek van Jazz en heeft een aantal van zijn beste opnamen gebundeld in 4 cd’s. Op 1 februari 2007 kreeg hij een eigen radioprogramma bij Arrow Jazz FM. Hij sprak weinig en draaide alleen zijn favoriete muziek. 'Over muziek wordt veel gezeken, wij doen daar niet aan mee, wij draaien liever plaatjes'. Sinds 2012 is hij deel van de jazzband de Deeldeliers waar hij de drums speelt en zingt. Jules heeft ook van verschillende reclamespotjes gedaan, bijvoorbeeld voor Robijn en de luchtvaartmaatschappij Basiq Air.
 

Leuke weetjes:
 • Jules heeft vermoedelijk het langste gedicht ter wereld geschreven. Dit gedicht maakte hij voor zijn dochter Ari en de 16 regels zijn afgebeeld op de westwand van het fietspad in de Beneluxtunnel. De tekst is wel 900 meter lang!
 • Als rasechte Rotterdammer is Jules geen fan van Feyenoord, maar van Sparta
 • In 1988 ontving Jules de Anna Blaman prijs voor zijn hele oeuvre

Kijk op de website van Jules Deelder voor de complete biografie, geschreven boeken, gedichten en meer.
 

Martin van Waardenberg

Martin van Waardenberg Rotterdammer

Martin van Waardenberg kennen we van de goeie, ouwe Gamma reclames, Loenatik en natuurlijk de bekende, Rotterdamse film ‘De Marathon’. Martin is cabaretier, acteur en scenarioschrijver en werd bekend van zijn cabaretprogramma’s samen met Wilfried de Jong. Martin is geboren in Rotterdam op 9 januari 1956. In 1987 maakte hij zijn televisiedebuut en heeft hij meerdere rollen gespeeld. Zo was hij de Majoor in Loenatik, de serie die hij samen met Karen van Holst bedenkt en schrijft, en speelt hij sinds 2003 de rol van Buurman Baasje in de kinderserie Sesamstraat. In 2002 en 2014 kwamen er twee films van Loenatik uit en in 2012 speelde Martin in De Marathon, waar hij ook coscenarist is. In januari 2014 won Martin de Rotterdam Marketing Award met de film ‘De Marathon’. Hij werd geprezen voor het pure, Rotterdamse verhaal wat zich niet alleen afspeelt in deze mooie stad, maar ook rondom een wereldberoemd evenement, namelijk de Marathon van Rotterdam. Tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht won de film op 4 oktober 2013 het Gouden Kalf voor de UPC Publieksprijs.

Een rondleiding geven door Rotterdam. Laat dat maar aan Martin over!
 

Loes Luca

Loes Luca Rotterdammer

Loes Luca, volledige naam Louise Diana Wilhelmina Catharina Luca, is de zuster uit ‘Ja zuster, nee zuster’ en speelde verschillende rollen in het kinderprogramma ‘Het Klokhuis’. Ze is actrice en comédienne en werd geboren op 18 oktober 1953. Na een jaar in Frankrijk te hebben gewoond begon ze aan de Academie voor Expressie en is eigenlijk officieel docent dramatische vorming. Ze hield meer van acteren en theater en besloot daar uiteindelijk voor te kiezen. In 1980 speelde Loes in de serie Rok en Rol en zat ze in reclamespotjes voor het milieu en de thuiszorg. In 2006 speelde ze in haar eerste solovoorstelling ‘Moordwijven’ en was ze te zien in de serie ‘Het Schaep met de 5 pooten’. Loes Luca is gek op humor en maakt overal een grapje van. Zo maakt ze haar leven leuk, zegt ze. In 2015 won ze hier zelfs de Lof der Zotheid prijs mee.

Weetjes:
 • Speelt in meer dan 65 theater- en televisieproducties, films en zangvoorstellingen
 • Ze won in 2002 de Rembrandt award voor ‘beste actrice’
 • Nadat haar partner in 2008 overleed besloot ze alleen nog maar met goede bekenden te spelen. Zo kon ze op iemand terugvallen als het verdriet weer terug kwam
 

Paul de Leeuw

Paul de Leeuw Rotterdammer

De volledige naam van Paul de Leeuw is Paul Henri de Leeuw en hij is geboren op 26 maart 1962 te Rotterdam. Paul is televisiepresentator, komiek, cabaretier, programmamaker, acteur en zanger en neemt geen blad voor de mond. Af en toe kan hij erg grof overkomen, maar dit komt misschien ook wel door zijn Rotterdamse bloed. Paul is eerlijk, doet het erg leuk met kinderen en maakt programma’s die over de dagelijkse dingen gaan. Zo heeft hij op dit moment een tv-show, Pauls Puber Kookshow, met jongeren waar hij het over onderwerpen heeft als vluchtelingen, ziektes en transgenders. Paul heeft enorm veel prijzen in de wacht gesleept, waaronder twee maal de Zilveren Televizier-ster, twee keer een Edison en de Gouden Televizier-Ring.

Na de havo heeft Paul een lerarenopleiding gevolgd en ontdekte hij zijn artistieke talenten. Bij de Toneelacademie Maastricht werd hij niet aangenomen. Hij besloot in 1983 mee te doen met Cameretten (cabaretfestival) in Delft en kreeg hier de persoonlijkheidsprijs. Op 1 juni 1986 maakte Paul zijn radiodebuut in Lieve Paul op Radio 3. Hier loste hij relatieproblemen van luisteraars op. Eind jaren ‘80/begin ‘90 had Paul de Leeuw bij de VARA radio het ochtendprogramma ‘De Leeuw Wordt Wakker’ waar hij een poppenspel insprak. In 1985 kwam Paul voor het eerst op tv bij een NCRV-televisieprogramma. In 1990 kreeg hij zijn eerste televisieprogramma ‘De Schreeuw van de Leeuw’ waar hij dagelijkse onderwerpen aansneed. Zijn harde en grove gevoel voor humor kon soms nog wel eens in het verkeerde keelgat schieten, maar toch was hij ook door velen geliefd. In 1995 bracht Paul de speelfilm ‘Filmpje’ in de bioscoop. Hierin speelt hij de personages Bob en Annie de Rooij.
 
Bekende programma’s gepresenteerd door Paul:
 • PaPaul
 • Mooi! Weer de Leeuw
 • Ranking the Stars
 • Zomergasten
 • Lieve Paul
 • X De Leeuw
 • MaDiWoDoVrijdagshow
 • PAU!L
 • Langs de Leeuw

Paul is gek op muziek en heeft tal van liedjes geschreven en gezongen. In 1991 bracht hij zijn eerste cd ‘Voor U Majesteit’ uit en hier staan bekende liedjes als ‘Ik wil niet dat je liegt’ en ‘Vlieg met me mee’ op. In 2000 stond Paul 5 keer achter elkaar in een uitverkocht Ahoy waar hij zijn bekende liedjes zong. Hij heeft in 2007 opgetreden op in Gelredome bij Symphonica in Rosso en in de jaren 1993, 1994, 1998, 1999, 2000, 2001, 2006 en 2007 presenteerde hij het Nationaal Songfestival.
 
Op de website van Paul de Leeuw kun je zien wat er de komende tijd op de agenda van Paul staat, wat hij zoal doet en heeft gedaan!
 

André van Duin

André van Duin Rotterdammer

André van Duin is op 20 februari 1947 geboren met de naam Adrianus Marinus Kloot. Hij is een revueartiest, komiek, zanger, acteur, regisseur, presentator, tekstschrijver en programmamaker. Hij is begonnen met imiteren van bekende Nederlanders en stopte een hoop humor in zijn ‘toneelstukjes’. Na de lagere school begon hij met een opleiding als machinebankwerker, maar toch bleef hij bezig met zijn kleine theaterstukjes. Ik 1962 begon hij met open sollicitatiebrieven schrijven naar verschillende omroepen en in 1964 had hij succes. Hij mocht een aantal optredens verzorgen voor het radioprogramma Minjon. Datzelfde jaar vond er een talentenjacht plaats via de AVRO en André won de finale. Hij kreeg een bokaal en een optreden in de televisieshow van Willy en Willeke Alberti: de Zaterdagavondshow. Zijn bandparodie (playback opnames achter elkaar geplaatst) vormde het voorprogramma van het legendarische optreden van de Rolling Stones in het Kurhaus en zo begon het balletje te rollen. André van Duin producties was geboren.


Weetjes:
 • André was niet tevreden met zijn achternaam, Kloot, en besloot deze in 1966 officieel te veranderen in Kyvon
 • In 1965 kwam zijn eerste single uit, genaamd: Hé! Hé! (Ik heet André)
 • Op maandag 24 januari 2011 kreeg Van Duin de Beeld en Geluid Oeuvre Award 2010
 • Sinds 29 april 2011 is Van Duin officier in de Orde van Oranje-Nassau
In 1968 maakte hij vijf televisieshows voor de AVRO, toerde door de Nederlandse Antillen en Suriname en speelde in theatervoorstellingen. In 1970 bracht hij een eigen revue (amusementstheater die bestaat uit dans-, zang- en komische sketches): Lach in de Ruimte, onder leiding van Joop van den Ende Theaterproducties. In 1978 en 1979 presenteerde hij het TROS-programma Te land, ter zee en in de lucht en van 1990 tot 1999 speelde Van Duin samen met Ron Brandsteder de quiz ‘Wie ben ik”, gepresenteerd door Caroline Tensen. Hiernaast presenteerde hij ook meerdere radioprogramma’s en maakte liedjes. Misschien ken je deze carnavalskraker wel! In 2010 werd Van Duin op de zaterdagavond van Nederland 1 de vervanger van Paul de Leeuw. Hij maakte hier de show ‘Van Duin op z’n best’, een compilatie-programma met oud en nieuw materiaal van zijn werk. In 2014 was Van Duin gastartiest tijdens de vier concerten van de Toppers in de Amsterdam Arena. In 2014 maakte Van Duin, samen met de TROS, 16 afleveringen van 50 Jaar Van Duin. In 2015 vierde Van Duin dit jubileum met een speciaal gala vanuit het Beatrix Theater in Utrecht. Later werd dit gala uitgezonden bij de AVROTROS.

Zoals je kunt lezen kunnen we trots zijn op de Rotterdamse humor, het talent en de creativiteit!

(Gebruikte bronnen: wikipedia, pathé, wikipedia, rijnmond, ad, wikipedia, wikipedia, wikipedia, avrotros