Mijn favorieten

De Maand van het Noordereiland

Thuis in Rotterdam

De laatste keer dat wij een wijk in de spotlight zetten waarin wij helemaal thuis zijn. De maand februari staat in het teken van het eiland tussen de bruggen, of ook wel het Noordereiland!
 

Het Noordereiland

Door het graven van de Koningshaven tussen 1868 en 1876 werd een smalle strook van Rotterdam-Zuid afgesneden en ontstond het eiland tussen de Rotterdamse bruggen, beter bekend als het Noordereiland. Het historische Noordereiland ligt in de Nieuwe Maas, tussen Rotterdam-Centrum en Rotterdam-Zuid, en is door de Willemsbrug en Koninginnebrug verbonden met de Rotterdamse binnenstad. De rivier is overal dichtbij, wat je dus een echt eilandgevoel geeft. Aan de kades staan wat oudere, statige panden met grote binnenterreinen, maar er is ook plek gemaakt voor diverse nieuwbouwprojecten. De wijk heeft sinds 2005 de status van beschermd stadsgezicht en er wonen ongeveer 3.200 mensen. Opvallend is dat een groot deel van deze bewoners een creatief en kunstzinnig beroep beoefent! Dit is ook terug te zien op het eiland, met veel kunst en creatieve initiatieven. Vandaar de bijnaam Montmartre aan de Maas. Vanaf het eiland kun je ook alle drie de bekende Rotterdamse bruggen zien: de rode Willemsbrug, de Hef die ons herinnert aan de oude spoorlijn tussen Rotterdam-Breda en de bekende 'Zwaan' de Erasmusbrug. Hoe tof is dat?

Deze maand laten we je graag kennis maken met de leuke wijk het Noordereiland, zullen we meerdere 'Wist je dat?'s met jullie delen en de mooiste gebouwen op een plaatje zetten!

Volg ons voor alle ins-and-outs over deze écht Rotterdamse wijk ook op Facebook en Instagram en mis niks van 'De maand van het Noordereiland'!