Mijn favorieten

Een dagje uit op de Kop van Zuid: 5x to do

De Kop van Zuid: dé wijk van cultuur en spectaculaire hoogbouw naast historische pakhuizen. Het is hip and happening en daarom hebben wij voor jullie een route uitgestippeld met 5 tips om deze levendige wijk te ontdekken. Met deze tips kun je de geschiedenis en het heden van de Kop van Zuid in één dag leren kennen. Fiets van tip naar tip om alles zo goed mogelijk te kunnen zien. 

                       Kop van Zuid 5x to do
 

De tocht begint bij Hotel New York

Met stipt op 1 staat Hotel New York; een icoon op de Kop van Zuid. Niet alleen is Hotel New York een bekend begrip in Rotterdam, maar zij heeft zich door de jaren heen gigantisch getransformeerd. De Kop van Zuid is eeuwenlang een vertrekpunt geweest voor Nederlanders die in overzeese werelddelen een nieuw bestaan wilden opbouwen. Hotel New York was het hoofdkantoor van de Holland Amerika Lijn, waarmee de landverhuizers over zee trokken. Vandaag de dag komen gasten, uit binnen- én buitenland, naar Hotel New York om met mooi weer heerlijk van het terras te genieten met een hapje en een drankje, te overnachten in een van de luxe kamers of zelfs te trouwen in een van de bijzondere locaties! Waar vorige eeuw voor velen de trip naar een betere toekomst bij Hotel New York begon, begint jouw trip op de Kop van Zuid hier ook. Fiets vanaf dit punt de Wilhelminakade af en bewonder onderweg onder andere de iconische De Rotterdam van Rem Koolhaas, maar ook de bekende Cruise Terminal waar de majestueuze cruiseschepen aanmeren. Kortom, hier ervaar je de bijzondere sfeer die Hotel New York met haar meebrengt. 
 

Wegdromen bij de Entrepothaven

Fiets langs de bekende Laan op Zuid, over de Binnenhavenbrug en onder het rijksmonument Het Poortgebouw door. In de verte zie je de stoere Hef zijn momentje pakken. Binnen 10 minuten fietsen zit je dan vanaf de Wilhelminapier in het gezellige Entrepotgebied. Hier kun je naast het doen van de dagelijkse boodschappen ook winkelen in het Entrepotgebouw, op het terras aan de haven een wijntje drinken of na werktijd heerlijk aanschuiven in een van de restaurants. Erg opvallend aan dit gebied is de mediterraanse sfeer die er hangt. De palmbomen, de jachthaven met haar bootjes... alsof je, je waant aan de Spaanse jachthaven. En wie wilt dat nu niet als je thuis komt na een lange werkdag? De Entrepothaven heeft ook een eeuwenlange historie. De Entrepothaven en de Binnenhaven werden samen in de 19e eeuw met het Entrepotgebouw en het Poortgebouw gerealiseerd door de handelmaatschappij van Lodewijk Pincoffs: de Rotterdamsche Handelsvereeniging. Het Entrepotgebouw 'De Vijf Werelddelen' dateert uit 1897 en werd gebruikt voor de opslag van koffie, thee, suiker en specerijen. Momenteel vind je hier prachtige, luxe appartementen in het gebouw waarbij oud en nieuw samenkomen; typerend voor het Entrepotgebied. Lunch tip: om het plaatje compleet te maken schuif je voor de lunch aan bij Meziz Marina, waar je kunt genieten van het uitzicht op de jachthaven en overheerlijke pizza's uit authentieke houtoven. 
 

Drijvend Paviljoen en Dobberend Bos

Eenmaal uitgebuikt bij Meziz Marina stap je weer op de fiets richting de Rijnhaven. Onderweg kom je langs de Binnenhaven, Spoorweghaven en steek je de Laan op Zuid over. Niet alleen staat de Kop van Zuid bekend om haar architectuur, maar ook om haar duurzame innovaties. Wellicht ben je wel eens langs de Rijnhaven gereden en heb je, je afgevraagd wat die 'drijvende bollen op het water' nu zijn? Het Drijvend Paviljoen is klimaatbestendig, innovatief, duurzaam en flexibel en dobbert nu al een aantal jaren in de Rijnhaven. 'De bollen' zijn een pilot voor drijvend bouwen in Rotterdam. Momenteel wordt het paviljoen ook gebruikt voor evenementen met onderwerpen omtrent duurzaamheid en innovatie. Fiets hier dus zeker langs tijdens jouw trip op de Kop van Zuid, want het ziet er erg bijzonder uit! Terras tip: je kunt hier ook een tussenstop maken om op het drijvende terras uit te kijken op de torens op de Kop van Zuid! 
 

Culinaire hoogstandjes op de Wilhelminapier

De Kop van Zuid staat bekend om haar diversiteit aan culturen. Dat zie je ook terug in de restaurants op de Wilhelminapier. Je eet hier namelijk niet alleen een vleesje in jus (die overigens héél lekker is bij Loetje), maar je kunt hier letterlijk alles vinden op culinair gebied. Vanaf het drijvend paviljoen fiets je de Posthumalaan af richting de Wilhelminapier binnen één minuut tijd. Hier vind je ontzettend veel restaurants met verschillende achtergronden. Japans eet je bij Itami of Ono Japanese Fusion Dining, sushi eet je bij Aqua Asia Club, een goed stuk Argentijns vlees eet je bij Gauchos aan de Maas of Rodeo Grill. Bij de nummer 60 eten uit de Michelin-gids van 2017? Dat doe je bij HMB. En nog véél meer. Kies dus voor het diner uit het grote aanbod op de Wilhelminapier. 
 

Kijk je ogen uit in het Nieuwe Luxor Theater

Last but not least eindig je jouw dagje uit op de Kop van Zuid met een gave voorstelling in het Nieuwe Luxor Theater. Al meer dan 100 jaar staat het Luxor garant voor de behoefte aan amusement van de Rotterdammer. Is de nacht voor jou nog jong? Dan ben je met een minuut lopen vanaf het Nieuwe Luxor Theater in de skybar van het Nhow hotel waar je met een drankje kunt genieten van het prachtige uitzicht over alles wat Rotterdam te bieden heeft!