Mijn favorieten

Groen en duurzaam wonen saai? Echt niet!

Zoals je in blog nummer 4 al hebt kunnen lezen gaan we veel werken met natuurlijke materialen en brengen we buiten naar binnen. We zien materialen als hout, kurk en steen terugkomen in allerlei elementen van het interieur. Ook schilderen we de muren groen, zetten vazen met een bloemenprint op tafel en leggen kussens op de bank in een natuurlijk, zacht tintje. Maar groen wonen is meer. Lees hieronder hoe je duurzaam en bewust kunt gaan wonen, hoe je duurzame meubels herkent en welke planten het in het jaar 2016 erg goed doen!
 

Duurzame meubels

‘Groen’ wonen is meer dan alleen een muur groen verven, wat planten in huis zetten en houten meubels aanschaffen. Groen wonen is bewust kiezen voor duurzame meubels die op een milieuvriendelijke manier gemaakt zijn of het hergebruiken van oude spullen. Duurzame meubels zijn nog niet overal te koop en je moet dus goed op zoek (vooral via het internet). Wat bij de meesten wel een bekend hergebruikt materiaal is, is steigerhout. Dit is geschikt voor zowel binnen als buiten. Hier worden bedden, tafels, banken en stoelen van gemaakt. Steigerhout is duurzaam, goedkoop en het ziet er ontzettend stoer uit! Duurzame meubels zijn om verschillende redenen duurzaam:
 • Gemaakt van hergebruikt of duurzaam materiaal
 • Fair Trade gemaakt in ontwikkelingslanden waar de makers een extra bedrag voor hun werk krijgen. Ook wordt er geld opzij gezet voor diensten als scholing en sanitaire voorzieningen.
   
Steigerhout duurzaam materiaal milieubewustSteigerhout duurzaam materiaal milieubewust
 

Maar hoe weet je dat de meubels die je koopt duurzaam zijn? Hieronder vind je een lijstje om wat houvast te creëren:

 1. Zoek naar meubels van FCS gecertificeerd hout. Dit komt uit een duurzamer beheerd bos
 2. Bamboe is een van de meest milieuvriendelijke bouwmaterialen. Hier worden prachtige meubelstukken of vloeren van gemaakt. Als je dit in huis hebt weet je zeker dat het duurzaam is
 3. Gebruik gerecycled materialen zoals (bio)plastic en metaal. Deze zijn beter voor het milieu
 4. Probeer te zoeken naar meubels die recyclebaar, demonteerbaar en te repareren zijn. Zo heb je langer plezier van je meubels. Goed voor het milieu en de portemonnee!
 5. Zoek meubels met een zo laag mogelijke toxiciteit. Dit houdt in dat er zo min mogelijk gebruik gemaakt is van lijm of brandvertragers. Dit is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor onze gezondheid
 6. Koop meubels bij lokale winkels, zodat je minder of geen verzendkosten heeft en tevens de lokale positieve economie ondersteunt
   

Het hergebruiken van oude spullen

Vintage is helemaal van nu. Dit houdt in dat we oude spullen hergebruiken en in iets nieuws veranderen. Erg duurzaam dus! Zo kunnen we bijvoorbeeld een goedkoop kastje op de rommelmarkt op de kop tikken en hier een nieuw gezicht aan geven. Een schuurbeurt, likje verf en andere knopjes kunnen al een heel verschil maken! En hoe leuk is het om te zeggen dat je iets helemaal zelf gemaakt hebt? Het maakt je interieur hiernaast ook nog eens erg uniek. In een volgende blog zullen we een aantal DIY (Do it Yourself) projecten uitlichten die leuk en makkelijk zijn om uit te voeren. Ja, ook jij kunt het!

Vintage hergebruik trend vintage hergebruik trendvintage hergebruik trend
 

De planten van 2016

De cactus en de vetplant zijn we al veel tegengekomen in 2015. Ook in 2016 zijn deze planten nog steeds populair. Planten zetten we niet alleen nog maar netjes in een pot, maar steken we in een modern jasje. Zo zien we ze voorbij komen in een glazen stolp of hangend aan het plafond door middel van gevlochten touw. Ook mogen we onze planten in felgekleurde potjes zetten met bloemenpatronen of een ander druk motief of gaan we werken met de ‘Reconsider Space’ trend. Hier wordt vooral veel gebruik gemaakt van strakke, moderne potten of ophangsystemen zoals je hieronder kunt zien.

planten trend 2016Planten trend 2016Planten trend 2016
 
De vijgenboom is eigenlijk een tuinplant, maar we gaan hem steeds meer binnen zien. De vijgenplant is prima te planten in ons klimaat en eenvoudig te onderhouden. Hij moet af en toe gesnoeid worden anders groeit hij met alle gemak tot wel 4 meter hoog! De vijgensoorten die voor ons klimaat geschikt zijn kun je in deze lijst vinden. (In tuincentra zijn de vijgenbomen vaak naamloos). De boom heeft mooie, handvormige bladeren en geeft de (woon)kamer een natuurlijke, frisse look. 

Vijgenplant trend 2016
 
De woonplanten van 2016 zijn door onder andere FloraHolland bekend gemaakt. Planten in huis zuiveren de lucht en zijn goed voor de gezondheid. Bovendien staat het ook nog eens supergezellig! Dit zijn ze:
 
Januari             Kamerbomen (Beaucarnea, Polyscias, Dracaene, Pachira)
Februari           Narcis
Maart               Witte, geurende planten (Gardenia, Stephanotis, Jasmijn)
April                 Peperomia
Mei                  Tropische schoonheden (Medinilla, Gloriosa, Anigozanthos)
Juni                  Zamioculcas
Juli                   Potroos
Augustus         Cactus
September      Hangplanten
Oktober           Aglaonema
November       Bijzondere Orchideeën (Cattleya, Paphiopedilum, Zygopetalum, Brassia, Dendrobium nobilé)
December       Azalea
 
Op het plaatje hieronder kun je bekijken hoe de planten met al deze ingewikkelde namen er uit zien.

Planten trend 2016

Een plant die je nooit water hoeft te geven? Nee, geen plant van plastic, maar een echte, levende plant? Dan ken je de Pika plant nog niet! Deze plant creëert, bijvoorbeeld in een glazen stolp, zijn eigen ecosysteem. De planten zijn speciaal geselecteerd en worden voorzien van water en voedingsstoffen voordat ze hermetisch afgesloten worden. Deze water- en voedingsstoffen worden door de planten hergebruikt.

Pikaplant trend 2016
(Gebruikte bronnen: bloemenbureauholland, stijlvolstyling, freshome, amara, ecogoodies, duurzamelifestyle en pikaplant)