Mijn favorieten

De lente is begonnen!

De lente is eindelijk begonnen, het wordt mooier weer (als het goed is) en we hebben weer zin om naar buiten te gaan! Heb je een tuin of een balkon en weet je niet hoe je het gezellig kunt maken? Wij gaan je daarbij helpen!
 

De eerste tip

De eerste tip die geldt voor zowel tuin als balkon: begin met een grote schoonmaak. Ruim alle troep op die niet in de tuin hoort, veeg de tegels netjes aan, maai het eventuele gras en haal het onkruid weg. Maak ook je potten die buiten staan schoon en haal je tuinset van zolder of uit de schuur. Stof de benodigde spullen af en dan kan het leuke gedeelte beginnen!
 

Trend ‘Connect the story’

Een groene stijltrend van nu is ‘connect the story’. Elke plant of bloem heeft zijn eigen eigenschappen en deze worden aan elkaar gekoppeld op een unieke manier, zodat de verzameling bloemen/planten elkaar versterken en een mooi geheel vormen. Bij deze trend hoort dan ook vaak een cirkelvormige opstelling dat staat voor de connectie. De materialen in deze trend hebben een natuurlijke uitstraling, zoals bijvoorbeeld een combinatie tussen kunst en riet, transparant glas of leer. Ook de dessins zijn natuurlijk, denk aan afbeeldingen van insecten of spatpatronen. De trendkleuren zijn vooral wit, groen en marsala roodbruin. Een ander kenmerk van deze trend is het gebruik van bladplanten en dan vooral met een bijzonder blad.

Connect the story trend lente tuinlente in de tuin connect the story
 

Planten

Bij het opleuken van je tuin en/of balkon denk je natuurlijk meteen aan planten. Zodra het niet meer vriest kun je lekker aan de slag met bloeiende bollen in potten of manden. Net als in huis hoeft niet alles precies van hetzelfde soort en kleur te zijn. Het is juist leuk als je van alles mixt! Je kunt kiezen voor staande potten, maar ook voor hangende potjes of manden.

Volgens mooiwatplantendoen.nl zijn de volgende planten de tuin- en balkonplant van het jaar 2016:
Balkonplant: Geranium (Pelargonium). De geranium is retro en de zomerbloeier is geschikt voor iedereen, met of zonder groene vingers. Vanwege de verschillende vormen kan de geranium prima in balkonbakken, potten en hangende potjes worden geplaatst.

Geranium balkon plant trend 2016

Terrasplant: Hibiscus. Dit is een mooie, exotische bloem in meerdere kleuren. Een ideale plant voor een beginner en lekker zomers. Hij kleurt je terras meteen mooi en gezellig.

hibiscus plant trend tuin lente
 

Samensmelting tussen buiten en binnen

Als je ons vorige blog hebt gelezen over interieurtrends is het je opgevallen dat we steeds meer aspecten van buiten naar binnen halen. Maar dat kan natuurlijk ook andersom! Zo worden binnen en buiten één geheel en loopt het mooi in elkaar over.

Mooiwatplantendoen.nl heeft 4 trendtuinen van 2016 op een rij gezet.

De cirkeltuin (zie het stukje ‘connect the story’).

De hysterische tuin. Hier treffen we veel kleuren en vrolijke elementen aan. Je kunt alles mixen als het gaat om planten en alle kleuren komen elkaar tegen in deze tuin. Gezellig!

hysterische truin trend 2016 lente

Het lijnenparadijs. Hier wordt gespeeld met geometrische vormen en verhoudingen. Deze trend zijn we ook tegengekomen in het interieur van onze woning! Je kunt bijvoorbeeld ronde potten combineren met een hoekig terras. De kleuren in deze trend zijn vooral zwart en wit waardoor het lijnenspel extra opvalt. Daarnaast werk je met vrolijke voorjaarsaccenten, zoals een citroenboompje of gele petunia’s.

lijnenparadijs tuin trend 2016 lentehet lijnenparadijs trend tuin lente 2016

De sprookjestuin. Hier speelt een sprookjesachtige sfeer de hoofdrol. Denk aan sfeerlichtjes, planten waar vlinders op af komen en een mini-bos van coniferen waar je telkens weer iets nieuws ontdekt.

sprookjestuin trend 2016 lentesprookjestuin trend 2016 lentesprookjestuin trend 2016 lente

Een natuurlijke tuin

Dit jaar is het ook een trend om de natuur haar gang te laten gaan. Laat de planten en bomen in je tuin groeien en maak gebruik van natuurlijke en verweerde materialen. Het is belangrijk dat we een natuurlijke oase creëren.

natuurlijke tuin trend 2016 lentenatuurlijke tuin trend 2016 lente

Verticaal tuinieren

Verticaal tuinieren is helemaal hip. Muurbeplanting is helemaal terug, zowel in de tuin als op je balkon. Het kan prachtig zijn!
verticaal tuinieren trend lente 2016verticaal tuinieren trend lente 2016

Zelf planten en verbouwen!

Het planten van zomerbloembollen en zaden is perfect wanneer je niet elke week nieuwe bloemen wilt aanschaffen. Neem bijvoorbeeld een zonnebloem. Dit ziet er super leuk uit en is makkelijk te planten in de volle grond. Je kunt ze in maart voorzaaien en binnen zetten, daarna verpotten en dan kunnen ze in april/mei naar buiten! Heb je een wat grotere tuin en plek om wat groenten en kruiden te verbouwen? Doen! De moestuintjes van de Albert Heijn zijn weer helemaal terug en zelf verbouwen is hip. Het is wel nodig deze groenten en kruiden in maart op te zaaien, binnen op een warme en lichte plaats, en daarna te verpotten en buiten te zetten. Ben je niet heel handig in het tuinieren? Dan kun je natuurlijk gewoon een kant-en-klaar kruidenplantje kopen op de markt of in de winkel.

 

Houten vlonders

Een grote of kleine tuin en zelfs op het balkon. Houten vlonders! Hout geeft warmte en sfeer aan de inrichting van de tuin en het maakt het meteen gezellig. Je moet het wel goed schoonhouden, maar met een beetje tijd en moeite is dit prima te doen.
 
houten vlonder balkon trend 2016 lentehouten vlonder balkon trend 2016 lente houten vlonder tuin trend 2016 lente

En als laatste ter inspiratie: leuke versieringen en knusse zitplekjes op je balkon!
balkon trend 2016 lentebalkon trend 2016 lente

Gebruikte bronnen: bloemenbureauholland, stijlvolstyling, furnlovers, mooiwatplantendoen, wonenonline, allesoverhuisentuin, interieur-ideeen, the-nu, bloemenbureauholland, stijlvolstyling.