Mijn favorieten

Lokkerbol woontips: besparen op woonlasten

Je bent officieel een woningbezitter! Nu je een huis hebt gekocht, wil je ook wat meer op je centen letten. Het afbetalen van jouw huis is namelijk al duur zat! Maar waar moet je beginnen? Waar kun je op letten? Je kunt op allerlei manieren geld besparen, bijvoorbeeld op de hypotheeklasten of de energierekening. Team Lokkerbol heeft research voor je gedaan om een aantal bespaartips met je te kunnen delen.

                                                                            
 

Besparen op energie

Er zijn vele mogelijkheden om jouw woning energiezuiniger te maken, zodat je op lange termijn de vruchten ervan kunt plukken. Een lagere energierekening begint bij de isolatie van jouw huis. Woon je in een wat ouder huis, van voor 1992? Dan is de kans aanwezig dat de woning niet (extra) geisoleerd is. Denk hierbij aan dakisolatie, spouwmuurisolatie, vloer- en bodemisolatie en HR-beglazing. Het is in sommige gevallen mogelijk om een subsidie aan te vragen voor dit soort verbeteringen aan je huis. Anders is het ook mogelijk om dit uit eigen middelen te betalen of een lening aan te vragen. Vervolgens is het belangrijk dat je meet wat je verbruikt. Met een slimme meter kan de energieleverancier jouw verbruik op afstand uitmeten en deze maandelijks in een rapportage naar je toe sturen. Zo kun je iedere maand zien hoeveel je verbruikt en of dit voldoet aan jouw wensen. Ook kun je websites en apps, zogenoemde digitale energiemanagers, gebruiken om zelf dagelijks je verbruik bij te houden. Je hebt zo frequenter overzicht en beter inzicht in je verbruik. Je kan er een hele sport van maken!
Tip: Probeer jaarlijks te onderzoeken welke energieleverancier het beste past bij jouw situatie. Zo kun je jaarlijks heel wat centjes besparen door diverse acties!
 

Aftrekposten belastingaangifte

Voor elke woningbezitter geldt dat je de hypotheekrente kunt aftrekken. Misschien zegt dat je nu nog helemaal niets, maar met je belastingaangifte wordt het je straks helemaal duidelijk. In je belastingaangifte staat een belastbaar inkomen. Hierbij wordt de waarde van je woning opgesteld, dat noemen ze het eigen woningforfait. De hypotheekrente die je (maandelijks) betaalt wordt afgetrokken van je belastbaar inkomen, waardoor je dus minder belasting betaalt. Als je vorig jaar een huis hebt gekocht, mag je een groot deel van je eenmalige gemaakte kosten ook nog aftrekken. Dit zijn bijvoorbeeld de kosten voor het hypotheekadvies, de uitgevoerde taxatie en NHG. Dat is toch fijn?
 

Besparen op vaste lasten

Als woningbezitter heb je naast je hypotheeklasten te maken met diverse vaste kosten. Denk hierbij aan boodschappen, kosten voor gas, water en elektra, onderhoud aan de woning, mogelijke servicekosten, belastingen, heffingen en kosten voor verzekeringen. Als woningbezitter is het belangrijk dat je goede woonverzekeringen afsluit. Dat wil echter niet zeggen dat je hierop niet kan besparen! Doe daarom goed onderzoek naar de diverse aanbieders en de kosten die zij rekenen voor de verschillende verzekeringen. Je zou er eventueel ook voor kunnen kiezen om ieder jaar van verzekeraar te switchen, zodat je jaarlijks kunt profiteren van een aanbieding. In de blog 'Kopen van je eerste huis' is al voor je opgesomd welke verzekeringen je niet mag vergeten af te sluiten.
Tip: Ook kun je flink besparen op je (dagelijkse) boodschappen. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat je voordeliger uit bent als je één keer in de week grote boodschappen doet. Maak vooraf een lijstje met wat je nodig hebt en laat je niet verleiden tot impulsaankopen! Aanbiedingen doen het natuurlijk altijd goed ;-)


Plan je onderhoud

Als je je huis goed (laat) onderhoud(en), ben je op lange termijn minder geld kwijt. Het is daarom belangrijk om een eigen meerjaren onderhoudsplan op te stellen. Wat moet vervangen worden en op welke termijn? Houten kozijnen moeten bijvoorbeeld eens in de zoveel tijd behandeld en geschilderd worden, de regenpijpen moeten schoongemaakt worden, de CV-ketel heeft ook een onderhoudsbeurt nodig. Allemaal zaken die je kunt plannen, zodat je weet wanneer je meer moet besteden aan onderhoud en zodat je hiervoor kunt sparen. Hoe langer je wacht, hoe meer je betaalt voor achterstallig onderhoud.
 

Houd zicht op je financiën!

Het klinkt wat ouderwets, maar het is écht heel handig. Gebruik een huishoudboekje om inzichtelijk te krijgen hoeveel geld er binnenkomt op de rekening en hoeveel je hiervan uitgeeft. Je kunt zelf heel gemakkelijk een Excel-bestand maken met formules, zodat je zelf niets hoeft uit te rekenen. Hier noteer je alle vaste maandelijkse kosten en kun je onverwachtse kosten ook bijvoegen. Hier bestaan voorgekauwde online huishoudboekjes voor, om zicht te houden op de kosten.

Heb jij hier iets aan gehad? Mooi! We helpen je graag met onze woontips. Heb je nog meer vragen voor ons? Laat het ons weten. Misschien gaat de volgende woontip wel over jouw vraag!


 


Bron: Vereniging Eigen Huis
Bron: Consumentenbond
Bron: Knab

Bron: Meer Geld, Minder Stress